Farliga reptiler föra blomstrande företag till en kinesisk by

Ormar kan bita. Ormar kan döda. Men ormar kan vara vänner med människor också. Denna vänskap är en del av den ekonomiska och kulturella strukturen i Zisiqiao, en liten by i östra Kinas Zhejiang-provinsen, som har berättat en historia om “bönder och ormar” i fyra decennier. Människor i Zisiqiao insisterar på att ” alla delar av en orm är skatter.”

Zisiqiao är smeknamnet som Kinas “Nr 1 Orm Byn” med kändis bosatt Yang Hongchang dubbade Kinas “orm king.”

Hasa av hopp

Denna historia går tillbaka till 1970-talet när den då 18-årige Yang Hongchang kontraherade en ryggradssjukdom som kostade hela hans familjs begränsade rikedom.

Sjukdomen bröt hans kropp och medicinsk behandling Yang sökte hade misslyckats med att kontrollera hans sjuka tillstånd. Traditionell Kinesisk medicin läkare i Shanghai föreslog att Yang prova orm sprit som det var ormar i det bergiga området Deqing där Zisiqiao ligger.

Yang fångade ormar för att göra ormsprit.

“Otroligt var spinalinfektionen äntligen under kontroll utan att förvärras ytterligare”, berättade Yang the Global Times. “Inspirerad av min egen erfarenhet tror jag att ormar också kan hjälpa till att bota sjukdomar för andra människor.”

Han började snart sälja ormsprit och ormpiller för att tjäna lite pengar på reptiler.

“De vilda reptilerna kunde inte möta den ständigt ökande efterfrågan på marknaden när Kina började sin reform och open-up. I traditionell kinesisk medicin är ormar erkända för de medicinska egenskaperna och är vanligtvis beredda i näringssoppa eller berusade som sprit för att öka människors immunförsvar. Det slog mig att jag kunde tämja reptil”, säger Yang, som blev den första ormbonden i byn.

Yang trodde att de medicinska egenskaperna hos gift, gallblåsa, lever och hud från ormar skulle göra honom till en förmögenhet, men vägen till tronen som”ormkungen i Kina” var inte en jämn väg för slithering.

“Under det första året av 1982, bara 10 procent av ormen ägg jag köpte kläckts, vilket orsakade en nettoförlust på mer än 10.000 yuan ($1,428).”Yang gav inte upp och var fast besluten att fortsätta göra det som fungerade men lära av sina misstag med reptil.

Yang förbättrade inkubatorerna för ormägg och gav invecklad vård under hela kläckningsperioden. Nästa år nådde inkubationshastigheten 80 procent. Yang uppfödde mer än 30.000 ormar framgångsrikt och sålde dem till läkemedelsföretag för ganska bra priser.

“Tänk dig! Det var 1983. Jag tjänade mer än 140.000 yuan genom att höja ormar, ” yang återkallade, känsla som om han hade slagit guld.

Justerat för inflation, att 10,000 yuan är lika med en miljon dagens yuan. Inspirerad av Yangs framgång på 1980-talet hoppade hela byn in i ormhöjningsvågen utan tvekan.

Pythons, vipers och cobras finns överallt i den lilla byn, som odlar 3 miljoner ormar om året.